SMARTIFY

Okos eszközök a világ minden tájáról

A világ első okos lemezjátszója

2017. március 14. 17:56 - Smartify

euvaac510gkfciiktffl.jpg

Újra divatba jönnek a bakelit lemezek. Nem véletlen, hiszen különleges hangulatot és atmoszférát tudnak teremteni. Másképp szól a zene, ha a fekete korongról játsszuk le és sokkal mélyebb érzéseket képes az emberben kelteni. Éppen ezt a trend lovagolja meg a LOVE névre keresztelt vadonatúj okos lemezjátszó.

Újradefiniálja és egyszerűbbé teszi a módját annak, ahogy a zenerajongók összekapcsolódnak a bakelit lemezekkel az okos telefonjukon keresztül.

Megtartja a bakelit lemezek bensőségességét és minőségét, hozzáteszi a modern technikai megoldásokat. De ami a legvagányabb benne, hogy megtartja a pattogást és a sercegést.

A különlegessége, hogy nem a lemez forog, hanem felette az eszköz, és szinte bárhová magaddal viheted.

A designért a méltán híres Yves Behar felelős, aki már olyan híres cégekkel dolgozott együtt, mint a GE, Puma, Canal+, MINI, Samsung, Swarovski, Nivea.

A kapcsolódó alkalmazás segítségével elindíthatjuk a lejátszást, megállíthatjuk, léptethetjük vagy ismétlésre állíthatjuk a dalokat, állíthatjuk a hangerőt és a lejátszási sebességet is. Magán az eszközön is lehetőségünk van beállítani a kívánt zeneszámot.

m6dwcickxebbcrfk3k5s.jpg

Könnyen összekapcsolható a hangfalakkal, fülhallgatókkal, egy teljes otthoni zenerendszerrel, akár kábellel, akár Bluetooth-on vagy Wifi-n keresztül. Egy töltés kb. 1,5 óráig tart és kb. 15 lemez meghallgatására elegendő. Ha lemerült, akkor egyszerűen USB kábellel újra fel tudjuk tölteni.

Ha most előjegyzel rá, akkor az 599 dolláros (kb. 180.000 Ft) árból kapsz 45% kedvezményt, ha kettőt rendelsz akkor 50%-kal olcsóbban kapod meg.

Szerinted szükség van egy ilyen új lemezjátszóra? Vagy jobb volt a hagyományos? Van valakinek még egyáltalán bakelit lemeze?

Véleményedet írd meg kommentben!

Ha tetszett ez a bejegyzésünk, akkor nyomj egy lájkot.

Kattints a megosztásra, hogy minél többen halljanak erről a lehetőségről!

Köszi!

Kövess minket Facebook-on is:

A képek forrása: indiegogo

Érdekelnek a további okos eszközök? Ne maradj le róluk!

heti_hirlevel_002.png

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://smartify.blog.hu/api/trackback/id/tr7512337011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.03.15. 22:14:00

Ez így konkrétan borzasztó. A föld megérett a pusztulásra.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.03.15. 22:20:43

De tényleg... LP-t nem a hangulat miatt hallgatunk, hanem az analóg hangminőség okán. Erre kitalálnak valamit, ami az egészet arculköpi, hiszen wifin (bahhh...) nyomja ki a jelet, amit ezek szerint egy beépített AD dekóder ugye digitálissá kell tegyen. Biztos örült igényesen megépített jelátalakító van benne... Egy ekkora készülékházban, az akku, a motor, a hangszedő és az azt mozgató mechanika mellett. Kétségbeejtő, tényleg.

kukaberci 2017.03.16. 07:05:21

Valóban megérett a pusztulásra. Nagyon. Nem lesz kár érte.

Aki ezt komolyan veszi, és közben jól tönkre tesz akár egyetlen lemezt (hiszen ki kell venni a tasakból és rátenni valamire, ami vélhetően egy merő retek a lemez szempontjából - tehát a B oldal eleve kuka -, de ma már nem tudják, mire hogyan kell vigyázni, hiszen gorilla glass és társai szépen leszoktatnak mindenkit a figyelmességről), az megérdemli, hogy elszórjon ennyi pénzt.

Jazo 2017.03.16. 07:08:43

Az egyik legfontosabb info lemaradt a cikkből. Ez nem egy kész termék, sőt valószínűleg még maximum csak valami "proof of concept" formában létezik...rosszabb esetben még abban sem. Ez egy crowdfunding kampány, vagyis pénzt gyűjtenek arra hogy egy ötletet megvalósítsanak. Amit a videon lehet látni, csak egy marketing demo. Aki belép a támogatók között az lehet hogy kap egy pont ilyen terméket majd X hónapon, éven belül és elégedett lesz, de lehet hogy működni fog, csak épp nem így néz ki, nagyobb lesz, csúnyább, más lesz a színe, gyenge minőségű anyagokból építik, vagy akár az is lehet hogy semmit sem kap a pénzéből. A crowdfunding pont olyan befektetés, mintha egy saját vállalkozásba fektetnél be, Vagy bejön vagy nem és elúszik a pénzed. Ez arra jó, hogy az ötletgazda ne a saját, hanem mások pénzét kockáztassa. Ha bejön ő nyer rajta, ha nem jön be te veszítesz rajta. Az semmire sem garancia, hogy már többszöröse összejött az igényelt pénznek.

Smartify 2017.03.16. 14:09:38

@Jazo: Valóban, a cikkben nem szerepelt az, hogy már kész a termék. Csupán annyi, hogy előjegyezhető. Aki a linkre kattint láthatja, hogy mikor mi történik a termékkel és kb. októberre ígérik a szállítást.
A crowfunding nem csak a pénzről szól. Hanem a gyártó és a piac összekapcsolódásáról és sokszor az igényfelmérésről is. Van olyan, hogy már létezik a termék, csak még nagyobb nyilvánosságot akarnak neki adni. Most is van olyan, ami már CES díjas és fent vann az Indiegogo-n.
Amúgy mindenki önszántából teszi bele a pénzét. Gyakorlatilag a pénzével szavaz bizalmat a dolognak. Ez így itthon még nagyon nem elhihető. De képes működni, csak bizalom kell hozzá. Mások meg eljátsszák, elbulizzák vagy épp iskolára költik. Az, hogy ki mit kezd a pénzével saját dolga.

Smartify 2017.03.16. 14:15:54

@Thoreau: Köszi a szakértői véleményedet! Örülünk, hogy mélyebb betekintést mutattál dolog működésébe. Azért fontos lenne az is, hogy tényleg utána nézz, mit is építenek bele pontosan. Sosem lehet tudni, hogy ki mit talál ki.
Mi megfordítanánk a dolgot és szerintünk az analóg hangminőség egyfajta hangulatot áraszt. De ahogy látjuk te ebben jártasabb vagy.
És sajnáljuk, ha e termék miatt máris a világ pusztulását kívánod! :)

Smartify 2017.03.16. 14:21:15

@kukaberci: Köszönjük, hogy megírtad a véleményedet.
Te mit ajánlanál ehelyett az eszköz helyett, hogy megmentsük a világot a pusztulástól? ;)

GrenAbla 2017.03.16. 15:12:58

@Smartify: mindegy, hogy mi építenek bele, a jelútban mindenképpen lesz analóg-digitális konverzió, hacsak nem valami nagy kábeldobot fog tekerni ez a cucc. :) És ha már átalakítjuk a jelet, akkor épp az veszik el, amitől az analóg zenehallgatást kedvelni lehet. Szal ez így elég értelmetlen találmány, mert ugye ehhez minek kell a lemez? Letölti az arc Spotify-ról, vagy az Appletől, azt hallgatja a BT-s erősítőjével. És ezzel nincs semmi gond persze, csak ehhez nem kell ilyen fura izé.

minekez 2017.03.16. 15:36:15

Bár én túlságosan nem értek hozzá, de szerintem ez egy design-termék. Hiába "bakelit" a hanghordozó, az analóg hanghoz (bármennyire is vagányul pattog és serceg :D ) a Thoreau által is említett AD átalakítás miatt nem sok köze lesz. (Sample rate: 44 kHz, 16 bit stereo )

A cucc az alatta levő vinyl lemeztől még nem lesz analóg lemezjátszó. Ha gonosz lennék akkor azt mondanám, hogy ilyen alapon akár a Sokol rádió reinkarnációja is lehetne, mivel abban is ilyesmi 9V elem volt :)

metalex 2017.03.16. 16:55:45

@Smartify: "Mi megfordítanánk a dolgot és szerintünk az analóg hangminőség egyfajta hangulatot áraszt." ???
Ez semmilyen hangulatot nem fog árasztani, nem, hogy analógot.
A vinyl- nek nem attól van hangulata, hogy serceg, hanem attól, hogy az adatfolyamat- vagy is a zene, hogy az Y és Z generáció is értse :-) - folyamatos és nem egy időbeli minta alapján vételezett.
Aki analógot hallgat és lemezt, az meg pont a sercegést szeretné "elfelejteni", mert nem az adja a lemez hangulatát.
A sercegés és a rózsazaj, sajnos csak az analóg zenehallgatás velejárója, ami elkerülhetetlen.
Ezért a valamiért, majd a gazdag divathipszterek fognak kiadni ennyi pénz.
Ennek az árából bárhol a világon egy sokkal szebb hangú és természetesebb analóg rendszert lehet összeállítani, aminek tényleg lesz hangulata.
Az össze-vissza jel átalakítás sem éppen a hangulatot fogja visszaadni, inkább a jelentős jel- és fázistorzulást.
Bluetooth, meg wifi, 320 kbps átviteli sebességgel valóban b&zira analóg hangulatot fog árasztani.......
Egyébként, mikor megláttam az első képen ezt az izét :-), inkább csak így nevezném, elsőre megdobban a szívem, mert azt hittem, hogy végre kitaláltak egy normális optikai olvasó fejet a vinyl lemezekhez, ami működik is végre.
Ha ez az lenne, akkor meg is érné az árát, bár kipróbálás és meghallgatás nélkül ezt sem vennék meg sokan.
Mert aki ilyen vesz az először hallgatódzik, csak utána vásárol :-)
Kicsit olyan ez az egész mint a Sxion USB lemezjátszó, full műanyagból, bödönhanggal.
Egyet nem szabad elfelejteni :- a sasszé olyan mint egy hangszer.
Amikor lejátssza a lemezt, nem csak a tű rezeg és a lemez zenél, zenél az egész szerkezet !!!!!!
Vagyis az egész szerkezet összhatása adja meg, hogy jó lesz-e a hangja vagy sem.
Nagyon jó példa erre pár "filléres" árú lemezjátszó, ami alacsony árához képest remek hangot produkál.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.03.16. 19:22:22

@Smartify: Ó! A kívánság itt nem játszik szerepet. :) Látható az irány, amerre haladunk. Igaz, ez nem kizárólag az ilyen "mi ezt is meg tudjuk csinálni, hát csináljuk is meg" jellegű, egyebekben viszont teljesen felesleges és igazából hasznavehetetlen termékekbe ölt szellemi és fizikai munka és erőforrások miatt fog bekövetkezni. De ezek is hozzáteszik a részük.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.03.16. 19:32:50

@Smartify: Bár nem tőlem kérdezted, de ha lemezt kell lejátszani, akkor az Audio-technica AT-LP5 jó választás lehet. Ez egy tavaly megjelent model, mi már teszteltük, csak megírni nem volt még idő a tesztet. Jó cucc, van benne AD és tud USB-t, de persze akár a preampot megkerülő analóg jelet is kiadhat. Pont jó alap, és alig 100 rugó itthon. Amolyan korrekt belépő kategória.

kukaberci 2017.03.16. 20:43:09

@Smartify: Azt hiszem, mint pár száz vinil lemez tulajdonosa (és főképp hallgatója) nem szándékozom ilyen baromságokkal foglalkozni, mint a koszba lerakott lemezen körbetekergő izé.
És hogy a kérdésedre feleljek: az emberiségnek nevezett gyülevészhadat az eszement hülyeségei tették kipusztulásra éretté. Azért nehogy már fejlődésnek nevezzem az okosórát, az okoshűtőt, ami szól, ha kifogy a tej... Édes istenem, ha valaki nem képes magától észrevenni, hogy már fogytán a tej, a sajt, a tudomisénmi, akkor azon semmiféle divatszar nem segít. Legfeljebb még az eddiginél is nagyobb hülyét csinál belőle. A táblákat valami kamera nézi az autóban, szuperfontos bkk-appot kell nézni, hogy tudjam, mikor jön a troli... Ami egyébként akkor jön, amikor. A menetrend azért van, hogy tudjam, mihez képest mennyit késik. De ettől még nem leszek okosabb, pontosabb stb.
Ugyan már. A mai fejlesztések 90%-a ilyen irányba megy és tök fölösleges. Persze, akinek ezek kellenek, tessék, vegye. De legyen már vele tisztában, hogy ez akkor sem fejlődés, csak parasztvakítás. Körülbelül olyan fontosak, mint a hatszáz beépülő közvetítő a termelő és a vevő között (az egy, max. két kereskedő helyett), akik gyakorlatilag csak drágítják a terméket, hiszen mindnek nyereségre van szüksége... Messzire vezet ez.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.16. 22:19:48

Hát... A jókora fasság, a hipszterek fejése és az alapvetően nem indokolatlan modernizálási igény elegye. Kár, hogy a cikkben hiába kerestem a marketingduma között, hogy a vinil lemezt végül is milyen technikával olvassa le. Azt hittem, legalább lézerrel, legyen már értelme a modernizálásnak.

"Nincs súly a barázdákon", mondja az okos jelmondat. Bazmeg, régen sem volt több, mint amennyi ma is elengedhetetlen az érzékeléshez. Meg kéne nézni egy régi profi, finoman hangolható, kiegyensúlyozott lejátszókart.

"Egy töltéssel kb. 1,5 óráig tudjuk használni, ami kb. 15 lemez meghallgatására elegendő." Másfél óra 2 (kettő) darab lemez meghallgatására elegendő. Vinil lemezen ma nem a kislemezeket értjük. Bár lehet, hogy bakeliten igen. Negyven éve nem láttam reklámfényképen kislemezt.

Tudja valaki, hogy a tűmozgató mechanizmus miért felfelé ívelődő pályán mozog?

Szimpatikusabb lenne a rohadt nagy dizájn, ha a szerkezet kifelé nagyon levékonyodna, mint egy kefe nyele. Jobban hinnék abban a zseniális súlyelosztásban.

Egyébként nagyon pipec dolog egy ilyen herkenyűt hordozni a belső zsebben, de ha ott, ahol lejátszani akarok, nincs ott az alsó rész is, akkor a vergődő buksza is csak dúdolhat magának. Vagy hallgathatja a mobilját, amin a zene a koncept szerint szól, és aminek a kedvéért viszont kár volt egy műemlék értékű lemezt koptatni. Vagy lenne ott egy hifi hangrendszer is? (Bluetooth kapcsolattal??) Akkor tulajdonképpen egy asztali lemezjátszó is elférne. És az nagyon retró meg minden.

A sercegés is retró. Vivát. Azt hittem, hogy a CD-vel végre elbúcsúztam tőle. Persze azoknak, akik akkor születtek, amikor a CD, a sercegés izgalmas lehet. Végül is megvan a hangulata, csak akiknek a sercegés kell (meg a videólejátszókba a mű-filmkarcok), azokért kár egy olyan szerkezetet fabrikálni, amelyik nem nehezedik a barázdákra.

A buksza minek vonaglik ilyen sokáig? Hogy lássuk, hogy a zenére mit lehet csinálni?

Azt annak idején imádtam volna, ha a lemezjátszót távirányítani lehetett volna, és magától tudja, hogy hol kezdődnek a számok. Ez lenne most is az egyetlen értelmes vonása az ötletnek. De ma már inkább egyszer átjátszo(tta)m a lemezt számítógépre, és utána a felvétellel azt csinálok, amit úri kedvem éppen diktál, és nem kell egy 180.000 helyett valójában 45.000 forintért is nyereséges izét vennem, pluszban.

Kiderült valamiből, hogy a lejátszó, vagy a telefonom honnan fogja tudni, hogy hol kezdődnek a számok?

Ja, egyébként ha már egyszer lejátszom a lemezt egy ilyen digitális csodával, akkor az akár fel is vehetné nekem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.16. 22:25:30

Ja igen, a kosz, valóban. Azt nincs okunk feltételezni, hogy a fixtable (hiszen a turntable kifejezés kissé indokolatlan innentől) koszos, de egy lemezjátszón lehajtható tető is van, és aztán nem is gyűjti a cucc a port, hajszálat és energiaital-csöppeket.

Izo 2017.03.17. 21:26:38

@Androsz: " imádtam volna, ha a lemezjátszót távirányítani lehetett volna, és magától tudja, hogy hol kezdődnek a számok"
Ilyen vót má :) SHARP Optonica RP-9100, bár állítólag az sem a hangminőségéről volt híres.
www.youtube.com/watch?v=WyeWn8RK8xg

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.18. 12:26:37

@Izo: A Kalambóban is volt egy programozható lemezjátszó, de a Keravillban nem volt kapható. :-D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.18. 12:50:52

Most, hogy újra átgondoltam az ötletet, egyénként ellenszenv nélkül, eszembe jutott még egy hiányosság. Egy valamirevaló lemezjátszó tányérjának viszonylag nagy tehetetlenségi nyomatéka volt, a járatlanok kedvéért mondhatjuk úgy is, hogy nehéz volt. Ez azt a célt szolgálta, hogy a forgási sebességét pillanatnyi erők nem tudták hallhatóan megingatni, nem volt nyávogás. Ez a szerkentyű ezt a problémát sem tudja megoldani. Kíváncsi lennék, hogy ha nem teljesen vízszintes helyre teszem, akkor a forgató mechanizmus mennyire precízen áll ellen az aszimmetrikus szerkezetet periodikusan ingadozva terhelő nehézkedésnek. A lemezjátszót az ember finom, érzékeny készülékként kezelte, védett, stabil, vízszintes helyre tette. Persze ez csak a lemezeket megóvni próbáló emberekre vonatkozik, nem a kislemezeket sercegősre nyúzó táskalemezjátszókra, mint bulikellékekre. Ha csak leteszem valahová ennek a szerkentyűnek az állványát, előkapom és ráteszem ezt a lejátszódobozkát, akkor könnyen lehet, hogy az lesz a legkisebb gond, hogy van-e súly a barázdákon.

Az a helyzet, hogy a lemezjátszó mechanizmusa már ki volt találva, évtizedek fejlesztései finomítgatták. A digitális elektronikának az irányítást, hangfeldolgozást, zajszűrést kellett volna célterületként kijelölni, de közben hirtelen feltűnt a CD, átugorva az ostoba módon késleltetett digitális magnókazetta szárnybontogatását, és az analóg hanglemeztől elragadta a fogyasztóközönség nagy részét, így aztán a fejlesztés megállt. És most újrakezdik félúton.

Tabáni Miklós 2017.04.17. 22:33:15

"The battery allows you to listen to over 15 complete sides of 12" LP records and takes roughly 1.5 hours to recharge." Ez nem azt jelenti, hogy az akksi 1,5 órát bír, ami 15 lémez lejátszására elég. Ez azt jelenti, hogy 15 lemezt lehet vele végighallgatni, és az akksi újratöltése durván 1,5 órát vesz igénybe. Az eredeti írást fordítónak üzenem továbbá, hogy 1,5 óra alatt nem lehet 15 lemezt végighallgatni, hiszen egy teljes lemez (LP) mindkét oldala 35-50 perc közötti. Kérném pomtosan fordítani, illetve tájékozódni a témában előzetesen. Ha a szerző kicsit olvasottab lennel LP témában, akkor nem írta le volna a cikkben az inkriminált mondatot.

Házirend

Az értelem és a jóindulat elvárt ezen az oldalon. Örülünk, ha a véleményedet - legyen az pozitív vagy negatív - meg is indoklod. Ha szerinted a hozzászólásod ezen feltételeknek nem tesz eleget, inkább ne küldd el. Fenntartjuk a jogot, hogy a rosszindulatú, pocskondiázó, spammelő stb. hozzászólásokat kimoderáljuk.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük! :)

süti beállítások módosítása