SMARTIFY

Okos eszközök a világ minden tájáról

Megszűnhet a laptopoknál az egér és a touchpad használat egy magyar eszköz miatt

2017. június 26. 18:32 - Smartify

cozytap01_s.jpg

Gyakran előfordul egy konferenciateremben, egy repülőn vagy épp a parkban, hogy nem tudunk egeret használni és valljuk be, hosszútávon a touchpad használata sem ideális. Erre a problémára talált megoldást a Dr. Márton Gergely által vezetett magyar csapat.

Ott egy órási felület, a billentyűzet. Ezt használja a feladatok elvégzésére a CozyTap-re keresztelt rendszer, ami így lényegében feleslegessé teszi mind az egeret, mind pedig a touchpad-et mégpedig egy nagyon trükkös megoldással.

A rendszer két részből áll. Egyrészt van egy hardver része, amit a laptopunk tetejére kell helyezni és van egy szoftveres része, ami lehetővé teszi ezt a forradalmat. A működésének lényege, hogy a billentyűzet felett végzett gesztusokat érzékeli, értelmezi és végrehajtja, mintha csak az egeret vagy a touchpad-et használnánk.

A hardver lényegében egy tükör, ami a laptop kamerájának lehetővé teszi, hogy lássa az egész billentyűzet felületét. Ezáltal pedig a kamera érzékelheti milyen mozdulatokat végzünk.

cozytap02_s.png

Az érzékelt kézmozgásakat pedig a rendszer másik része a szoftver érzékeli és dolgozza fel. A szoftver alapverziójában előre betáplált mozdulatokkal tudjuk a rendszert működésre bírni és el tudjuk érni az olyan tipikus egérfunkciókat, mint a nagyítás vagy kicsinyítés vagy a görgetés. A kreatív szoftverváltozatban már saját magunk is beállíthatunk kézmozdulatokat, amikhez funkciókat rendelhetünk.

Nem számít, hogy jobb vagy balkezesek vagyunk, mindenki egyformán élvezheti a rendszer előnyeit. Feltéve, hogy Windows és macOS rendszerrel futó eszközt használunk. Egyelőre a linux-os verzió nem érhető el.

Ha most gyorsan rohannál rendelni magadnak egyet, akkor inkább látogasd meg az indiegogo-n futó kampányt, merthogy most egy közösségi finanszírozású keretből tudsz csak rendelni. Ha erről lemaradsz, akkor későbbiekben a csapat weboldaláról tudsz ilyen eszközt rendelni. Mi szívből szurkolunk, hogy sikerrel fusson a kampány és eljussanak arra a szintre, hogy bolti forgalomba kerüljön az eszközük.

Te hasznosnak találod ezt az okos eszközt? Szívesen használnád? Vagy nem hiszel ebben a megoldásban?
Írd meg véleményedet kommentben! Kíváncsiak vagyunk, te mit gondolsz.

Minden bemutatott termékről kérsz értesítést? Iratkozz fel a hírlevelünkre és hétfőnként minden fontos információt megkapsz tőlünk.
Csak kattints ide és add meg az adataidat! 
(nyugi vigyázunk rá, másnak nem adjuk oda)

heti_hirlevel_002.png

Kövess minket a Facebook-on is! Lájkold a Smartify Facebook-oldalát.

Nyomj egy lájkot, hogy tudjuk tetszett ez a bejegyzésünk.
Kattints a megosztásra, hogy minél többen halljanak erről a lehetőségről!
53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://smartify.blog.hu/api/trackback/id/tr3712622077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HanG99 2017.06.27. 07:59:28

Problémásnak tartom.
Egy, a billentyűzet felé forduló kamera tökéletes célpont a hekkereknek, hogy jelszavakat lopjanak.

mrperfect 2017.06.27. 07:59:33

hát nem tudom.. nekem nem tűnik olyan jónak.. kicsit eröltetett vagy csak nagyon megszoktuk az egeret.. annak aki most használ először számítógépet lehet hogy jó..

tso 2017.06.27. 08:52:02

En nem hiszek a "gesztusvezerlesben". Tobb helyen lattam mar, egyiken sem mukodott hatekonyan. Itt is az fogja eldonteni, mennyire termeszetes hasznalni. Az egyik alapveto problema az, hogy nem a gep probalja megtanulni, mit akarunk, hanem az embernek kell ugy mutogatnia, hogy a gep megertse. A masik problema pedig a pontossag: ha nem olyan szogbol mutatjuk, nem pontosan ugy tartjuk az ujjainkat, fenyviszonyok, stb. akkor elkezd a rendszer benazni. Tehat munkara valszeg nem lesz jo, prezentalasra meg hasonlo demozasokra talan.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.06.27. 08:55:04

A billentyűzetet vagy egeret 99 százalékban kiváltja az érintőképernyő.
Szerintem kényelmetlen lehet a billentyűket simogatni.

Nerevaryne 2017.06.27. 08:57:49

Hát nem is tudom. A rendszernek ugye tudnia kell megkülönböztetni a neki szánt kézmozdulatokat a gépelés közben járó kéztől, miközben nem kellene nagyobb erőfeszítést igényelnie mint a touch pad simogatása. Ha jól értelmezem akkor a kurzort nem is lehet vele mozgatni, csak lapozni, zoomolni meg görgetni lehet. Vagyis a touchpadot továbbra is használni kell. Ez azért érdekes, mert még ha be is állítom a jobb kisujjam emelgetésére a görgetést, hogy gépelés közben gyorsan tudjak lapozni, kattintani nem fogok tudni szóval ugyanúgy le kell nyúlnom a touch padhoz.

Nyilván ezután kilőhetjük a gépelés könnyítését mint alkalmazási területet. De kurzormozgatás nélkül böngészni se lehet. Azt el tudom képzelni, hogy cikkeket olvasni meg videót nézegetni kézmodulatokkal könnyebb, mint egérrel és billentyűzettel. Főleg, ha a kamerát előre is lehet irányítani, így az asztalról HDMI-n TV-re kötött videó- vagy zenelejátszást az ágyban fekve lehet kézmozdulattal kontrollálni. Ezt nem tartom azonban valószínűnek.

Tehát amit kapunk, az egy monitorra szerelhető kamera ami figyeli a billentyűzeted (nem olyan veszélyes mint amilyennek itt többen írják, ahhoz hogy ezzel jelszavat lessenek el az eszközt feltörőknek azt is tudnia kéne mikor gépelsz éppen jelszót, a CIA meg tudja oldani biztosan, de azok ennél könnyebben is lenyomoznak), és a touchpad helyett görget, zoomol és kezel néhány egyedi mozdulatot, de kurzort nem irányít, és nem kattint. Ha mégis, akkor elnézést kérek.

Így működhetne: gépelés közben az ember kisujja többnyire szabadon van. Azzal lehetne villámgyorsan kurzort mozgatni, kattintani, lapozni és zoomolni, mérnöki pontosságúra beállítani a görgetés erejét a mozdulat intenzitásához. Lehetne vele böngészőfüleket váltani, és váltás után egy gyors mozdulattal a textboxba kattintani. Ha már ennyit tud akkor hasznos. Ha ennyit se akkor parasztvakítás.

2017.06.27. 09:01:46

Hülyeség. Mondjuk elsőre a biztonsági szempontok nem jutottak eszembe, de kényelmi szempontok igen. Próbáltatok hosszú időn át úgy dolgozni, hogy a kezetek nem volt alátámasztva?

2017.06.27. 09:21:47

Bohóckodásra biztos jó az ilyesmi, de dolgozni nem lehet vele. Megnézném, ahogy valaki szöveget szerkeszt ezzel például. 12 egy tucat felesleges okosfejlesztés, két hónap, és a kutya se emlékszik rá. (Btw volt már olyan okosfejlesztés, ami ténylegesen bevált és elterjedt?)

geg 86 2017.06.27. 10:13:40

@Nerevaryne: lehet vele kurzort mozgatni. Annyi, hogy nem a kisujjaddal, hanem a hüvelykujjaddal aktiválod. De a kisujjas vonalad is jó ötlet...

mrperfect 2017.06.27. 10:16:16

plusz ez a tartódoboz is milyen már? egy kis bizbaszt belerakunk egy alig nagyobb bizbaszba..

geg 86 2017.06.27. 10:16:24

@Kinai cuccok blog: Akinek van érintőképernyős laptopja (magamat beleértve), az szerintem tudja, hogy az érntőképernyőt egerezéshez nagyon ritkán használja. Zoomoláshoz talán

mrperfect 2017.06.27. 10:18:41

ja, és a mi a legjobb, hogy lehet vele ismerkedni is... :) :) :)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.06.27. 10:34:43

@geg 86: Akkor nem tudom miért van érintőképernyőd :)
Én csak azt használom. Képszerkesztéskor vagy 3D modellezéskor előveszem az egeret (arra a tapipad sem jó), de amúgy nem használom. Sokkal kényelmesebb és természetesebb a használata, ahogy a való életben sem bottal piszkálod a dolgokat, hanem hozzáérsz.
Hallottam olyanról is, hogy valaki azért nem szereti az érintőképernyőt, mert amúgy is állandóan úgy mutogat hogy nyomkodja a monitort és nem szereti ha az reagál.
Persze ízlések és pofonok. Én örülök hogy sok modell tudja már.

Duplaxiii 2017.06.27. 10:45:31

Áljon már meg a menet!
Egy ilyen poszt elejére oda illik írni, hogy kinek jó ez a cucc!
Mert a laptopokat ma előszeretettel használják klasszikus munkára is, ahol még a touchpad is nehézkes. Ahogy a munkalapú használatnál nem kerülheted meg a billentyűzetet, úgy a klasszikus egér sem.
Jelzem, hogy a repülésben is megmaradt a "botkormány", csak most elektronikus. De ott sem fognak tapizni képernyőket és mutogatni a levegőben a gép irányításához.
Ez a cucc egy netező halmaznak lehet jó. De hogy miért jobb a touchpadnál? Gondolom a repülőn majd örül a szomszéd, ha állandóan jár a kezed a levegőben.

Duplaxiii 2017.06.27. 10:50:28

@zseketto:
Azért érzed, hogy téves úton jársz?
A touchpad mérete és a képernyő mérete lényegesen eltérő! A touchpad kényelmes felbontása és sebessége esetén az ujjadat rendre fel kell emelned, ha a képernyőn el akarsz jutni az egyik oldalról a másikra. Beállíthatod úgy is, hogy a touchpad megfeleljen a kijelzőnek, de akkor meg a pontosság nem biztosítható.
Egy egérrel egy átlagos képernyőn "leszúrt" csuklóval, csak a kézfej mozgatásával pontosan bejárhatod a képernyődet.
De ez értelemszerűen a MUNKA kategóriája. Egy netezős, Facebookozos, chatelős szórakozás mást igényel.

Alick 2017.06.27. 11:22:27

Érdekes, de általános használatra szerintem nem az igazi. A Thinkpad-emen a legtöbb esetben nagyon jól elvagyok a pöcökegérrel, minimális ujjmozgatással - egyébként pedig tollal. :)
A tapizós érintőképernyő nekem nem jön be, sokszor egyáltalán nem érzékeli az ujjamat.

Medgar 2017.06.27. 12:03:56

hanyattegér azt csók.

Albert Ejstejn 2017.06.27. 12:09:28

Igy elsore szamomra sem tunik tul erdekesnek, de ez pont az, amit gyakorlaban kene ki probalni. Mert hosszu tavon, valoszinuleg kiserletezes kozben lehetne kitalalni, hogyan mikent lehet hatekonyan kenyelmesen hasznalni. Vagy epp az derulne ki, hogy sehogyse illeszkedik az emberi mukodeshez.

Void Bunkoid 2017.06.27. 12:19:03

Fazsság (direkt zsével). Újabb technológiai érdekesség, csak éppen - mint már említették fentebb - gyakorlatban nem is volt igazán tesztelve, így a legnagyobb valószínűséggel komoly pozicionálást igénylő melókra teljesen alkalmatlan.

Már többször mondtam, szinte majdnem minden scifiben háromdében kivetített holokockákat dobálnak, meg karatéznak az ideoda forgó gesztusvezérlőkön. Balamiért ez a kalimpálós brúszlís vezérlés a 21. század "repülő autója" (amit ugye a huszadik században szintén folyamatosan vizionáltak a 21.-re, aztán ilyen jobban-rosszabbul sikerült prototípusoknál, novelty itemeknél nem vitte többre.

Sajnos a tervezők, grafikusok, sima irodisták és a komolyabb gamerek nagyon jól tudják ezt, és kézzel-lábbal kapálóznak minden ellen, ami nem egér meg billentyűzet.

Felesleges erőltetni, ami egyszer már tökéletesen bevált, azt nem kell lecserélni.

Dzsontra Volta 2017.06.27. 12:39:30

@zseketto: Egy olyan funkcióját, vagy tulajdonságát meg tudnád említeni az almás tapipadnak, amiben eltér egy azonos árkategóriában induló pc-s verziótól?

kalbász 2017.06.27. 13:04:13

Halálra van ítélve: a fizikai érintés rohadt fontos a felhasználók elsöprő többségének. Ráadásul nem fognak egy új dolgot megszokni, amit észre sem vesznek alapesetben.
Erről ennyit.
Egy egér vagy touchpad 100x használhatóbb, mert érzed, hogy mit csinálsz, nem hibázik (a promóvideóban nyilván nem lesz ilyen).

igazi hős 2017.06.27. 13:18:44

@Kinai cuccok blog: "Gépeljél te napi több oldalnyi szöveget érintőképernyőn és játékokra se használj mást!"(ősi Apple átok)

tc 2017.06.27. 13:25:33

Ezt a funkciót a Leap Motion már jópár éve megvalósította komolyabb hardverrel. Viszont ők is elkanyarodtak a VR világa felé. Nekem is az volt a tapasztalatom vele, hogy hosszabb távon fárasztó úgy vezérelni a gépet ha nem tudod közben valamire rátenni a kezed.

erkölcsi hulla 2017.06.27. 13:29:50

Viszont ha kijön egy gondolatokkal vezérelhető kezelőegység, azt meg fogom venni, úgy 300 év múlva.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.06.27. 13:39:27

@igazi hős: Sőt, az érintő képernyő sajtot reszelni is alkalmatlan és a sütőt sem bírja.
Olvastad a cikket? A cikk az egér kiváltásáról szól, senki sem beszélt a gépelésről.
A játékoknál meg amúgy is megkülönböztetik az egér/billentyűzet irányításúakat és az érintőképernyős irányításúakat.

Karipapa01 2017.06.27. 13:50:33

Hölgyeim és Uraim! Kedves kommenter-társak! Van önök között valaki, aki már kipróbálta? Mert a véleményeket már olvastam. Sőt azt is tudom, hogy mi volt az angolok vörös zászló törvénye (1865-től 1896-ig volt érvényben), miszerint "... a gőzautók előtt ötven méterrel nappal vörös zászlót, éjszaka pedig vörös lámpát kell vinnie valakinek." Mi több, az 50 km/h-t túllépő sebességet nem viseli el az emberi szervezet. Már akkor is megmondták. A történelem alapján mindig van, aki megmondja!

2017.06.27. 13:53:34

@Karipapa01: konkrétan ezt nem. De millió hasonlót próbáltam és nagyon szar dolog a levegőben kalimpálva dolgozni.

Karipapa01 2017.06.27. 14:09:13

@hullajelölt88: Megértem. Egy tanulóvezetőnek is nagyon szar dolog egyszerre kezelni a gázpedált, a kupplungot, a féket, közben váltani, a tükröt nézni, a kormányzással és az irányjelzővel foglalkozni és még ott van az a rengeteg hülye közlekedési lámpa, tábla, gyalogátkelőhely és közben hallgatni az oktató hisztijét. Lehet, hogy egy idő után ez készségszinten fog menni, ha meg nem, akkor hagyom az egészet és maradok a régi technikánál. Mindig azt szoktam mondani: ha anno Galvani nem töprengett volna azon, hogy miért rángatózik az erkélyen a szárításra kiakasztott békacomb, akkor nem biztos, hogy most itt a neten beszélgetnénk. Minden tudomány előbb-utóbb automatikusan kiszűri a vakvágányát. Ami meg benn marad, az jó.

steery 2017.06.27. 14:16:36

A cozytap csak egy tükör, ami révén a kamera rálát a billentyűzetre. Ha ez sikeres termék lesz, másnapra piacra kerülnek az olyan laptopok, amikben a kamera már alapból rálát a billentyűzetre vagy átállítható az optikája billentéssel. A gesztusértelmező programot könnyű megírni hozzá és onnantól kezdve nincs értelme ennek a terméknek.
Amúgy mi a helyzet a csonka ujjú felhasználókkal? Akik elveszítették valamelyik ujjukat, ujjpercüket? Mi a helyzet a sötétben való használattal? A kesztyűben való használattal? Felismeri a rendszer a billentyűzetre ejtett tárgyakat? Meg tudja őket különböztetni az emberi kéztől? Hogy reagál, ha egy harmadik kéz belenyúl a látótérbe?

2017.06.27. 14:24:35

@Karipapa01: szép gondolatok, csak az a helyzet, hogy az elmúlt években kábé hetente bukkan fel egy-egy ilyen csudiálatos, forradalmi, mindent megváltoztató találmány, aztán kb két hét után mennek a süllyesztőbe, szar az összes. Érdemi fejlesztéseket ne hipszter startup garázsbétéktől remélj.

odamondó 2017.06.27. 14:37:32

Van érintő kijelzős laptopom szuper touchpaddal. Annyira jó, hogy az egeret bármikor visszasírom.

Egyszerűen egér billentyűzet kombónál nincs jobb.

Void Bunkoid 2017.06.27. 14:47:59

@Karipapa01: speciel a tapizós képernyőjű okostelefonokon is konkrétan röhögtek annak idején (lásd Microsoft), hogy micsoda buzeráns megoldás, hogy még billentyűzete sincs, és lám - mintha téged igazolna - valóban végül úgy elerjedtek, hogy ha ma egy tizenéves kezébe adsz egy régi telefont, akkor zavartan simogatja a kijelzőjét és nem érti, hogy miért nem csinál semmit, azt meg pláne nem, hogy mit keres ez a rengeteg gomb a készüléken.

VISZONT azt is alá fogod szemrebbenés nélkül írni, hogy amióta vannak ezek a simogatós csodagépek, meg hülyebiztos a használatuk, na azóta önti el az internetet minden nyelven(!) a borzalmas "helyesírás", rengeteg komoly feladott hirdetés egyszerűen értelmezhetetlen, mert tableten/telefonon adták fel, és mivel az nemcsak eszköztulajok jóval szélesebb spektrumúak, mint az egykori számítógéphasználók (ergo fos helyesírású is akadhat akár közöttük), még ha tudnak is helyesen írni, már annyira beletörődtek az érintőképernyők pontatlanságába meg összevissza félreérzékeléseibe/önkényes hibásra kijavítgatásaiba, hogy egyszerűen szarnak az egész közepébe, és simán feladják hirdetésnek hogy "30 cms titndüms aktiv hang szór ó elado"

Oké, működik, de lássuk be, szarul.

Karipapa01 2017.06.27. 14:54:20

@shitgun: Nem a gondolat a lényeg, hanem az, hogy mit hogyan értékelünk. Szerintem. Bármiből lehet "garázstalálmány" és bármit el is felejthetünk, mint ahogy ön is írta. De én azon a véleményen vagyok, hogy alapból semmit nem szabad eldobni. A legképtelenebb "találmányokat" sem. Leírták hogy szuper, bizonyítsák be! Ha tényleg szuper megköszönjük, ha nem, akkor meg úgyis feledésbe merül. Nem rajtunk felhasználókon áll a bizonyítás terhe. Széles Gábor is azt mondta, hogy "Megvolt a tudományos alapja az állításomnak még akkor is, ha később be kellett látnom, hogy ez a berendezés sorozatgyártásra még nem alkalmas". Oké, elfogadom hogy nem alkalmas, de várom a további eredményeket! :D Csak bíztatni tudom: dolgozz még rajta Gábor!

2017.06.27. 15:07:56

@Void Bunkoid: hagyd, szerintem az egyik "feltaláló" lehet... (tököm kivan ezzel a tapiszkrínkíbórddal, többek közt azért, mert tudok gépelni, viszont az úgy kezdődik, hogy a kezünket a billentyűzetre helyezzük: asdf jklé)

Karipapa01 2017.06.27. 15:08:51

@Void Bunkoid: Rajtunk múlik, hogy mire használjuk. Az Ulysses űrszondát is használhatjuk arra, hogy a naptevékenységet vizsgáljuk és arra is, hogy kitámasszuk vele az ajtót, ha baszkodja a szél. Ez a mi (felhasználók) felelősségünk :D
Önnek sztoriként elmesélem, hogy én 1992-ben egy olyan amerikai gyártmányú géppel dolgoztam, ami "tapizós képernyőjű" (még CRT) volt. Szabályosan hülyét kaptam tőle, mert állandóan mocskos volt és semmit nem tudtam leolvasni róla. Menet közben meg nem lehetett takarítani, mert befolyásolta a gép működését. Na akkor nekem is az volt a véleményem, hogy az érintőképernyőnek nincs jövője.

Karipapa01 2017.06.27. 15:12:29

Bocsi tisztelt @hullajelölt88: :) Nem vagyok az "egyik feltaláló". De nem biztos, hogy nem szeretnék!

Nylul 2017.06.27. 15:42:22

@Duplaxiii: 'Jelzem, hogy a repülésben is megmaradt a "botkormány", csak most elektronikus. De ott sem fognak tapizni képernyőket és mutogatni a levegőben a gép irányításához. ' - ez speciel nem igaz. Az fly by wire stick controller igen messze van a botkormánytól, több 'tapi' képernyő van egy műszerfalon, és ha még integetés nincs is (legalábbis én tudok róla, bár simán el tudom képzelni, hogy a HUD-on mutatott adatokat így befolyásolják), de a hangvezérlés negyedik-ötödik generációs vadászgépeken alap.

11110000 2017.06.27. 15:58:23

Ahogy látom, nálad már a magyar nyelv és a helyesírás is megszűnt.

Karipapa01 2017.06.27. 16:05:36

@11110000: "Ahogy látom, nálad már a magyar nyelv és a helyesírás is megszűnt."

Na végre! Egy szaktekintély is hozzászólt! Javaslom uram, hogy vegye bele a lgközelebbi PhD-disszertációjába! Veheti úgy, hogy az oklevél szinte már kézben van!

kovier 2017.06.27. 18:11:53

Tipikus magyar valóság. Tízből egy ember azt látja, miért lehet jó, az a kilenc meg aki eleve azt látja, mi benne a rossz, még azt egyet is megpróbálja meggyőzni, hogy rosszul lát. :) Szerintem tök jó ez a kütyü.

eßemfaßom meg áll 2017.06.27. 19:33:02

@kovier: ez azon az dolgon alapul, hogy 100 ilyen világmegváltó találmányból 100ról megmondja a 9 tipikus magyar, hogy egy baromság azért mert: ... és van az 1 lelkes innovációrajongó aki megmagyarázza, hogy a találmány igenis meg fogja megváltani a világot csak a 9tipikusmagyar fantáziátlan hülye.

Aztán kiderül, hogy a 100 világmegváltó találmányból 100nál annak a 9magyarnak volt igaza aki ránézésre megmondta, hogy miért baromság és soha senki nem hall többet arról a 100 világmegváltó találmányról.

utópia5 2017.06.27. 20:33:50

Úgy érzem ez már megint egy olyan startup ami kitalált valamit és előbb megvalósította minthogy átgondolta volna hogy kell-e vagy mik a hátrányai.
Sokat leírtak már felettem de egy összegzés:
- nincs visszajelzés, avagy levegőben kalimpálsz. Pl. próbáld a klikkelő mozdulatot sokáig csinálni, garantálom hogy be fog állni az ujjad tőle.
- sötétben nyilván nem működik
- hackereknek most már keylogger programot se kell írni elég csak a kamerára rácsatlakozni máris látják mit gépelsz.
- lassú, korlátozott felhasználású pl. görgetés mozdulat alatt a lefelé nyíllal sokkal jobban tudok navigálni
- azt írják a repülőn parkban stb. hanyattegérről hallottak már? nyilván nem, aki olyan fontos ember hogy évi nagyonsokat repül és még laptopoznia is kell közben az biztos beruház egyre. Parkba meg, komolyan? Emberek többsége TN paneles (napsütésben éppen látható) fényes kijelzős (tükröződő) 2 óra alatt lemerülő laptoppal rendelkezik, azt minek vigye a parkba?
- a social részét mindig elsütik, de addig járj a parkba amíg egy másik ilyen cuccal rendelkezőt találsz.......

Amúgy az érintős laptop is bukott, senki nem használja 1 hét után mert fárasztó előrenyújtani a kezed ott tartani stb.
Valaki írta itt a telefont ellenpéldának, de az teljesen más. Alapból a telefont tartod a tenyereddel, és 1 ujjal vezérled akár 1 kézzel is.

Az összes ilyen gesztusvezérelt dologtól elfelé mennek a nagy gyártók mert belátták hogy az emberek baromi lusták és nem fognak ott hadonászni a tv/monitor/laptop előtt.

Vigasztalásul írom, hogy 2 éve ugye Kínában is feltalálták a csoda magasbuszt ami majd a dugók fölött elsuhan és kivált minden más közlekedési eszközt. Már akkor írta nagyon sok ember hogy mik a problémák vele (hogy kanyarodik? elfér-e alatta egy teherautó? mi van ha alatta karambol van? mi van ha kigyullad, hogy szállnak le nagyon gyorsan az emberek 5 méter magasból?), de Kína az Kína majd mi megmutatjuk mentalitással meg is építették a prototípust sokmilliárdból. Aztán rájöttek hogy csak egyenes úton tud menni kb 2 km-t (mert utána kanyarodik az út kb. mindenhol). Nemrég meg olvastam hogy elrakták az egész magasbusz projektet a halott ötletek fiókba.

Karipapa01 2017.06.27. 21:57:20

@eßemfaßom meg áll: És akkor most ön szerint mi legyen? Próbáljuk ki, és ha bejön, akkor a 91 ember sejtése igazolódik be, vagy dobjuk ki és mondjuk azt, hogy a 9 magyarnak van igaza?

Karipapa01 2017.06.27. 22:08:27

@utópia5: Vígasztalásul írom, hogy az a bizonyos kínai busz lehet, hogy egy kissé futurisztikus, az is lehet, hogy a találmány zsákutca, de ha ön elolvassa ezt az oldalt nem hiszem, hogy ennyire biztos lenne a véleményében.
holtartunk.blog.hu/2010/12/30/a_nagyok_nagy_tevedesei

lih38 2017.06.27. 23:43:43

@Karipapa01:
Persze így kiragadva 10 mondatot, nyilván mindenki mondhat hülyeséget. Vagy inkább mégse. Akkor amikor ezek a mondatok elhangzottak, teljesen igazak voltak még több 10 évig.
Pl.:
"Nem látom értelmét annak, hogy miért akarna bárki is egy komputert az otthonába" (Digital Equipment Corp, 1977)

És nem is volt értelme. Az első DOS 1981-ben jelent meg, az előtt meg mégis mire használta volna egy átlagember a komputert? Matematikai vizsgálatok futtatására? Ráadásul olyan drága volt, hogy nem is tellett volna rá neki. Szóval a megállapítás teljesen helytálló volt akkor.

A gesztusvezérlés már vagy 10 éve adott technológia, de nem tud elterjedni mert az emberek lusták. Ennyi. Próbálkoznak játékkonzolgyártók, de a játékos inkább tesped a fotelben minthogy ugrabugráljon, próbálkoztak TV gyártók hogy legyezéssel válts csatornát, de egyszerűbb a távirányító.
Ennél is nem fogom morzsolgatni az ujjam hogy görgessen lejjebb hanem megnyomom a lefelé nyilat.
Ha van egyszerűbb akkor azt választják az emberek. És ennél van egyszerűbb.

11110000 2017.06.28. 03:31:55

@Karipapa01:
Ahogy látom, te pedig az Igénytelenség szakon írhatnál PhD-t.
Illetve elég lenne összeszedni a hozzászólásaidat, és nemhogy diplomát kapnál, de katedrát is ezen a szakon.

Tudod, ahogy Zorán énekelte: langyos a sör, ha nekünk így is jó.
Neked láthatóan jó így.

11110000 2017.06.28. 03:34:55

@lih38:
Ez a gesztusvezérlés már vagy 20 éve létező félrefordítás.
Valójában mozdulatvezérlés.
Kb. mintha a last szót utolsónak fordították volna ott, ahol kaptafát jelent.

eßemfaßom meg áll 2017.06.29. 07:24:15

@Karipapa01: szövegértés 1 alá

Feltaláltam a fejszét aminek a nyelébe gilettepengék vannak beépítve így a hegyekben a favágóknak nem kell külön borotvával vacakolniuk.

persze a hülye innovációellenes magyarok szerint a penge el fogja vágni a favágók kezét munka közben, meg egyébként is a favágók nem szoktak borotválkozni, és ha mégis borotválkozna valamelyik és acélkesztűben dolgozna az se fog minden zsilettelkopáskor új baltat venni egy borotvapengecsere helyett, de ezek a beszűkült magyarok nem értik a fejlődést.

Void Bunkoid 2017.06.29. 11:10:47

@Karipapa01: most sincs, bizonyos feladatok esetén. A baszom nagy tömpe ujjvégeddel soha nem fogsz tudni pixelpontosan tapizni, egy rakás munka/feladat viszont nagyon is igényli a pontos pozicionálást.

Addig jó az érintőképernyő, amíg a használandó alkalmazás olyan, mint egy dupló legó - buta, primitív, és színes, óriási, ököllel is lenyomható "gombokkal", amit egy még fejletlen mozgáskoordinációjú baba is tud kezelni.

Finommotorikus mozgást igénylő alkalmazásnál azonnal bukik a dolog. Akár egy szövegszerkesztőnél is, ahol nem tudsz kurzort léptetni, csoportosan kijelölni, satöbbi. Szükség/vészmegoldásként oké, de ha hatékonyan akarsz megírni egy levelet, máris billentyűzetet ragadsz.

mrperfect 2017.06.29. 20:44:24

A helyzet az, hogy az egér bármilyen régi találmány,még mindíg nem találtak ki nála jobbat.. sokan próbálkoznak , de eddig még sikertelenül...

trocadero 2017.07.18. 08:16:35

Én általában munkára használom a laptopot, ahol sokat és felváltva kell gépelni és egerezni, nem irodai körülmények között (nem asztalon, hogy hagyományos egeret tudjak használni ). Az állandóan változó, sőt, egyre lehetetlenebb laptopbillentyűzet-kiosztások valamint a touchpad ill. pöcökegér számomra a legidegesítőbb és legnagyobb munkalassító tényezők. Sokszor az viszi el a legtöbb idegem és energiám, mire a megfelelő programokkód vagy dokumentum részletre navigálok, de utána a gépelés sem túl könnyű, ráadásul még arra is kell figyelni, hogy ne érjek a touchpad-hoz. Az érintőképernyő nem alternatíva. Ha esetleg van asztal a laptop alá, akkor ott a hagyományos egér sem túl jó hosszú távon, mert kicsavart csukló kell hozzá. 10-20 évnyi számítógépes munka után ez már problémát okozhat. Ezek miatt én sokat várok ettől a dologtól.

Smartify 2017.07.19. 05:32:44

@trocadero: Köszönjük a hozzászólásodat! Valószínű az általad felvázolt helyzetek miatt alkották meg ezt az eszközt. Bízunk benne, hogy hamarosan széles körben is elérhetővé válik.

Házirend

Az értelem és a jóindulat elvárt ezen az oldalon. Örülünk, ha a véleményedet - legyen az pozitív vagy negatív - meg is indoklod. Ha szerinted a hozzászólásod ezen feltételeknek nem tesz eleget, inkább ne küldd el. Fenntartjuk a jogot, hogy a rosszindulatú, pocskondiázó, spammelő stb. hozzászólásokat kimoderáljuk.
Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük! :)

süti beállítások módosítása